woensdag 6 februari 2013

De geboorte van.....een Pettiskirt

Bijna alle meisjes dromen van prinses zijn en mooie jurken dragen. Als kind droomde ik daar ook van en Lois hetzelfde. Rokken en jurken waar je fijn in kan dansen en zwieren.
Toen kwam ik een tijdje geleden deze site tegen, waar een prachtige pettiskirt met werkbeschrijving stond afgebeeld. In eerste instantie in Nederland sites afgezocht waar ze dit soort chiffon verkopen, maar dat hebben ze hier niet, tenminste niet op de rol. En aangezien ik er behoorlijk tegenop zag om al die stroken zelf te gaan snijden/knippen ben ik toch maar op jacht gegaan naar rollen chiffon. Die vond ik bij Dreamspun via etsy. En ik moet zeggen het was er snel! Binnen een week.

Omdat ik het leuk vindt mijn creatie te delen heb ik er een Nederlandse versie van gemaakt (voor de echte Nederlanders onder ons):

Wat hebben we allemaal nodig:
1 rol chiffon van 2 inch ( of 55 meter chiffon van 5 cm), wil je een hele wijde rok dan zoveel mogelijk smal chiffon!
1 rol chiffon van 5 inch (of 30 meter chiffon van 13 cm)
een stuk mooi satijn van 20 cm bij 1 meter
satijnlint van 2,5 cm 2 keer 40 cm
Elastiek van 2,5 cm bij 25 cm
heel veel geduld


Als eerste moet het smalle chiffon (de rol van 2 inch) worden gerimpeld, op zich gaat dat met de machine vanzelf, je moet alleen even zelf bepalen hou wijd je de rok wil hebben, want dan moet de draadspanning heel hoog. Dan heb je echter wel heel veel chiffon nodig, dat is dus wat je zelf mooi vindt! Enfin.......steeklengte op lang (op mijn Brother 5,0) en draadspanning hoog (ik heb hem op 9,0 gezet)
En dan....rimpelen maar....trek er wel een avondje voor uit!

De volgende stap is het verdelen van de brede rol, het wordt namelijk een boven en een onderrok en dan ook nog in 2 delen chiffon. Dus...2 delen van 9 meter lang en 2 delen van 4,5 meter lang. (beiden van de rol van 5 inch chiffon)
Dan wordt het gerimpelde smalle chiffon op het brede chiffon genaaid, dat is weer wel een uurtje naaiwerk. Let op dat het smalle gerimpelde chiffon niet draait! Dit kan weer met een normale stiksteek
Zo, de onderste laag is klaar, tenminste, eerst moet nog aan de bovenkant van de onderste laag worden gerimpeld. Hij moet zodanig worden ingerimpeld dat de bovenste laag erop kan worden bevestigd (dus van 9 meter naar 4,5 meter). Ik heb het zelf een beetje op de gok gedaan en kwam aardig uit. Mijn machine heb ik ingesteld met een steeklengte van 5 en een draadspanning van 7.
Nu kan de bovenlaag op de onderlaag worden genaaid, eerst even netjes spelden natuurlijk! En dan leggen we de 2 onderste delen van de rok even aan de kant. Nu verder met het satijn. Ik heb beide lange zijden even verstevigd, want er komt aardig wat aan te hangen!
Als eerste vouw je de satijn in de lengte dubbel g.k.o.e. en stik het vast op afstand van het naaimachinevoetje. Let hierbij wel op dat er 3 cm uitsparing moet komen om straks het lint door te laten komen. Dat doe je door 10 cm te stikken, 3 cm open laten en 7 cm stikken:
Het satijn vervolgens in de breedte dubbelvouwen met de verkeerde kanten op elkaar en op 3 cm van de bovenrand doorstikken.
Je houdt een kleine opening waar het elastiek doorheen kan. Ik heb aan weerszijden van het elastiek de satijnen linten bevestigd en vervolgens door de uitsparing geregen. Strik erin en klaar is het bovenste gedeelte van de rok (de taille).
Nu is het even opletten, want nu komt het moeilijkste gedeelte! De 2 onderrokken moeten worden gerimpeld zodat ze passen aan het satijnen deel. We hebben 2 rokken waarbij 1 deel met de goede kanten op elkaar moet worden bevestigd aan de voorzijde van het satijnen tailledeel. Het andere deel komt aan de achterzijde (of binnenzijde) van het satijnen tailledeel maar dan met de verkeerde kant van de rok op de goede kant van het satijnen bovendeel. Dit is wel even puzzelen met zoveel chiffon!
Nu alle draadjes wegknippen, de rokken in elkaar laten vallen en .......zwieren maar!!


3 opmerkingen:

 1. Hoi Linda,

  Je petticoat is heel mooi geworden, ik had meteen zin om er ook één te maken, de beschrijving is perfect! Dankjewel! Helaas had ik niet het juiste materiaal in huis. (ik heb er in mijn Blog over gepost:http://lalawear.blogspot.de/)


  Groetjes Lori

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een werk zeg! maar prachtig, net gekocht! je maakt trouwens erg leuke dingen
  groetjes sarina

  BeantwoordenVerwijderen